Woon- en leefklimaat

Het ontwikkelen van één of meerdere woningen in het buitengebied, zoals bij Rood-voor-Rood projecten of bij uitbreidingslocaties aan de rand van een dorp lijkt vaak eenvoudig, bijvoorbeeld omdat een agrarisch bedrijf beëindigd wordt of omdat het ‘toch maar weiland’ is. In sommige gevallen kan dit echter complexer liggen als er andere veehouderijen in de buurt aanwezig zijn.

Een bestemmingsplan moet voldoen aan een goede ruimtelijke ordening. In dat kader moet het woon- en leefklimaat van toekomstige bewoners getoetst worden. Een onderwerp waar de laatste jaren veel jurisprudentie over is verschenen en welke toetsing over het algemeen steeds complexer wordt.

Over het algemeen worden veehouderijen maatschappelijk steeds minder wenselijk gevonden, gelijktijdig gaat het wel om veehouders die met liefde hun bedrijf uitoefenen. Zij hebben de vergunde rechten om hun bedrijf uit te oefenen en worden juist bedreigd door de beoogde ontwikkeling. Daar komt bij dat de milieuwetgeving niet rechtstreeks doorwerkt in het bestemmingsplan: er dient een toets naar de omgekeerde werking op basis van de maximaal planologische mogelijkheden plaats te vinden.

Het onderbouwen van een goed woon- en leefklimaat of het veilig stellen van maximale planologische mogelijkheden voor de veehouder vraagt om specialistische kennis. Craeft Advies biedt u deze specialistische kennis, kan u adviserend en procederend bijstaan en is in staat onderbouwingen op te stellen bij de volgende onderwerpen:

  • Onderbouwing woon- en leefklimaat
  • Geurberekeningen
  • Fijnstofberekeningen
  • Toetsing omgekeerde werking
  • Bezwaar en beroep op bovenstaande onderwerpen

Actueel

Referenties

Vastgoedeigenaar en ondernemer

“Craeft advies, Jasper, heb ik leren kennen als een betrouwbare partner. Hij is grondig, doortastend, correct en is in staat om zeer complexe vraagstukken plat te slaan, waardoor zaken wel gaan lopen i.p.v. juist niet. Samenwerking is essentieel en sparren over doelen en oplossingen, flexibel zijn zonder het doel uit het oog te verliezen, dat werkt en werpt uiteindelijk zijn vruchten af. Jasper is een zeer kundig iemand die ik graag zou willen aanbevelen bij u als potentiële klant van Craeft advies.”

Ontwikkelend bouwbedrijf

“Jasper Vijfhuizen van Craeft Advies begeleidt ons bij een aantal projecten op het gebied van bouw en projectontwikkeling. Jasper is prettig in de omgang, correct en discreet. Hij levert goed advies en juridisch weet hij de juiste kanalen te bewandelen. Het is voor ons belangrijk om te doen wat je zegt. Dat is precies wat Jasper doet en met een snelle respons. Doordat we elkaar de ruimte geven om standpunten te delen, komen projecten of discussies uiteindelijk echt verder en dat levert voor ons een belangrijke meerwaarde.”

Vastgoedeigenaar

“De samenwerking met Craeft ervaren wij als zeer prettig. Jasper is vakkundig, gedetailleerd, accuraat, beleefd en de reactie-termijn is altijd prettig. Hij heeft ons de afgelopen jaren bij diverse vastgoedprojecten begeleid en heeft ons voor een aantal miskopen weten te behoeden. We hebben nu een heel fijn plekje gevonden, ook bij deze aankoop heeft Jasper ons geholpen met verschillende juridische aspecten zoals vergunningen en bestemmingsplan.”