Pacht

Het (ver)pachten van landbouwgronden is een al lang bestaand gebruik. Het pachtrecht, wat tegenwoordig is opgenomen in titel 5 van BW 7, kent veel voetangels en klemmen. Er zijn verschillende soorten pachtovereenkomsten en als deze al oud zijn, wordt de schakering nog breder.

Bij reguliere pacht komen diverse rechten kijken, zoals een indeplaatsstellingsrecht en een voorkeursrecht. Ook prijsaanpassingen op basis van pachtnormen of de waardering van slechte gebouwen kunnen leiden tot hoofdbrekens. Bij geliberaliseerde pacht gaat het vaak om de toelaatbaarheid van voorwaarden en het gebrek aan zekerheid. Hoe u ook pacht of verpacht: relevant is de vraag of de pachter daadwerkelijk kwalificeert als actieve landbouwer of niet.

Kortom: wanneer u agrarische grond of gebouwen in gebruik heeft of geeft is het van belang om duidelijke overeenkomsten te maken die voldoen aan het pachtrecht of huurrecht en te weten wat wanneer van toepassing is. Is het contract inmiddels gesloten maar gaan de zaken niet zoals beoogd, ook dan is specialistische kennis nodig.

Craeft Advies biedt u deze specialistische kennis en kan u adviserend en procederend bijstaan in pachtzaken in de volle breedte.

Actueel

Referenties

Vastgoedeigenaar en ondernemer

“Craeft advies, Jasper, heb ik leren kennen als een betrouwbare partner. Hij is grondig, doortastend, correct en is in staat om zeer complexe vraagstukken plat te slaan, waardoor zaken wel gaan lopen i.p.v. juist niet. Samenwerking is essentieel en sparren over doelen en oplossingen, flexibel zijn zonder het doel uit het oog te verliezen, dat werkt en werpt uiteindelijk zijn vruchten af. Jasper is een zeer kundig iemand die ik graag zou willen aanbevelen bij u als potentiële klant van Craeft advies.”

Ontwikkelend bouwbedrijf

“Jasper Vijfhuizen van Craeft Advies begeleidt ons bij een aantal projecten op het gebied van bouw en projectontwikkeling. Jasper is prettig in de omgang, correct en discreet. Hij levert goed advies en juridisch weet hij de juiste kanalen te bewandelen. Het is voor ons belangrijk om te doen wat je zegt. Dat is precies wat Jasper doet en met een snelle respons. Doordat we elkaar de ruimte geven om standpunten te delen, komen projecten of discussies uiteindelijk echt verder en dat levert voor ons een belangrijke meerwaarde.”

Vastgoedeigenaar

“De samenwerking met Craeft ervaren wij als zeer prettig. Jasper is vakkundig, gedetailleerd, accuraat, beleefd en de reactie-termijn is altijd prettig. Hij heeft ons de afgelopen jaren bij diverse vastgoedprojecten begeleid en heeft ons voor een aantal miskopen weten te behoeden. We hebben nu een heel fijn plekje gevonden, ook bij deze aankoop heeft Jasper ons geholpen met verschillende juridische aspecten zoals vergunningen en bestemmingsplan.”