Erfpacht

Erfpacht: een bijzonder zakelijk recht dat, anders dan veel andere zakelijke rechten, over het algemeen van grote invloed op de waarde van onroerend goed is. Heeft u een woning op erfpacht? Dan zal bedoeld worden dat de ondergrond onder uw woning in erfpacht is uitgegeven en de woning middels een opstalrecht van u is. Een constructie die vooral op bijzondere locaties wordt toegepast: zoals bijvoorbeeld in de binnenstad van Amsterdam en bij boerderijen in natuurgebieden.

Er zijn in hoofdzaak twee redenen waarom erfpacht wordt toegepast. Erfpacht wordt vaak toegepast wanneer de bloot eigenaar nog een zekere grip wil uitoefenen, bijvoorbeeld op de uitstraling van een erf of dit als onderdeel van een groter geheel heeft te gelden. Een tweede reden is wat aardser: het optimaliseren van rendement.

Erfpachtakten staan meestal vol met tamelijk onleesbare voorwaarden. Dit is exact de reden dat veel banken moeite hebben met het financieren van objecten op erfpacht. Daarnaast moet bij erfpacht een goede analyse worden gemaakt over de mogelijkheden bij het einde van de overeenkomst, tussentijdse herzieningen van de erfpachtcanon en taxatieregelingen.

Craeft Advies heeft veel kennis over en ervaring met dergelijke specifieke soorten erfpachtovereenkomsten. Wij kunnen u eenzijdig volledig informeren over de implicaties van de overeenkomst, de mogelijkheden bij einde van de overeenkomst en bijstaan als deskundige in de onderhandelingen met uw erfpachter of juist met uw vererfpachter.

Actueel

Referenties

Vastgoedeigenaar en ondernemer

“Craeft advies, Jasper, heb ik leren kennen als een betrouwbare partner. Hij is grondig, doortastend, correct en is in staat om zeer complexe vraagstukken plat te slaan, waardoor zaken wel gaan lopen i.p.v. juist niet. Samenwerking is essentieel en sparren over doelen en oplossingen, flexibel zijn zonder het doel uit het oog te verliezen, dat werkt en werpt uiteindelijk zijn vruchten af. Jasper is een zeer kundig iemand die ik graag zou willen aanbevelen bij u als potentiële klant van Craeft advies.”

Ontwikkelend bouwbedrijf

“Jasper Vijfhuizen van Craeft Advies begeleidt ons bij een aantal projecten op het gebied van bouw en projectontwikkeling. Jasper is prettig in de omgang, correct en discreet. Hij levert goed advies en juridisch weet hij de juiste kanalen te bewandelen. Het is voor ons belangrijk om te doen wat je zegt. Dat is precies wat Jasper doet en met een snelle respons. Doordat we elkaar de ruimte geven om standpunten te delen, komen projecten of discussies uiteindelijk echt verder en dat levert voor ons een belangrijke meerwaarde.”

Vastgoedeigenaar

“De samenwerking met Craeft ervaren wij als zeer prettig. Jasper is vakkundig, gedetailleerd, accuraat, beleefd en de reactie-termijn is altijd prettig. Hij heeft ons de afgelopen jaren bij diverse vastgoedprojecten begeleid en heeft ons voor een aantal miskopen weten te behoeden. We hebben nu een heel fijn plekje gevonden, ook bij deze aankoop heeft Jasper ons geholpen met verschillende juridische aspecten zoals vergunningen en bestemmingsplan.”